خواص برخي مواد غذايي

مقالات مختلفی برای سلامتی و تندرستی

موضوع جدید ارسال پست
shaghayegh
حق آبو گِل داره!
حق آبو گِل داره!
پست: 460
تاریخ عضویت: شنبه 25 مرداد 1382, 12:00 am

خواص برخي مواد غذايي

پست توسط shaghayegh »

هویج

هویج یا زَردَک یا گَزَر گونه‌ای میوه‌ نارنجی رنگ و خوراکی است. در زبان عربی به این میوه جَزَر می‌گویند که گرفته شده از فارسی آن گزر است.
انگليسي: Carrot
نام علمي: Daucus Garota L
نام هاي رايج: جزر، زردك، گرز
هويج گياهي است، علفي، دو ساله، داراي ريشه راست، و ساقه بدون كرك يا پوشيده از تار است. برگ ها متناوب، بسيار بريده بريده كه به قطعات نازكي تقسيم مي شود. گل ها سفيد كوچك به صورت گروهي و چتر مانند در انتهاي شاخه گل دهنده است.
هويج داراي مواد ازته، مواد اسيديته، اسيد سولفوريك ،سلولز، مواد چرب، گلو سيدها، يك استرول، فسفاتيدها( ليستين) ،رداپسين، مواد پكتيك، يك ماده رنگي قابل تبلور از كاوتن ها يا پرو ويتامين ها آ و دياستاژهاي فراوان و ويتامينهاي آ ب ث و د و مقادير ويتامين اي در ريشه هويج است.
خواص و اثرات دارويي: هويج طبق نظر حكماي طب سنتي گرم و تر است. و داراي خواص مدر، مقوي قوه باه، مقوي رحم، كم كننده چربي زياد خون ، تنظيم كننده عادات ماهانه زنان، خلط آور، دافع كرم، التيام بخش، نرم كننده، تصفيه كننده خون، تقويت كننده ،
هويج در موارد كمبود ويتامين ث ( اسكوربوت) ، بي ميل جنسي، رفع عوارض كم خوني زمان بلوغ، بيماري قند، راشيتيسم، التهابات، بيماري هاي كليه و مثانه و مجاري ادرار، به کار می رود.
براي بينايي چشم مفيد است و باعث افزايش نيروي جنسي مي شود و رحم را تقويت مي نمايد و رحم را براي باروري آماده مي نمايد. و به علت داشت انسولين گياهي براي بيماري قند مفيد است. سبب افزايش نيروي عضلات مي شود و براي گرفتگي صدا مفيد است و زياد كننده مقاومت جلدي است .
ماده رداپسين موجود در هويج شبكيه چشم را افزايش مي دهد. ماده مني را افزايش داده و قدرت جنسي را زياد مي كند و پوست بدن را گلگون و شفاف مي سازد و سبب تقويت كليه ها مي شود.
تخم هويج چند برابر خود هويج خواص دارد و داراي چندين هورمون از جمله هورمون مردانگي و استروژن مي باشد، براي سرفه نافع است، ضد گاز و نفخ معده است، براي سنگ هاي كليوي و مثانه مفيد است، زايمان را آسان مي كند ، سستي و درد مفاصل را درمان مي كند، براي سوزش معده و دل درد اطفال مفيد است.
هويج باعث مسموميت كرم هاي نخي و نابودي آن مي شود. در برخي قبايل در اين مورد رسم بود كه هر روز منحصراً سبزيجات خام و هويج رنده شده به كودك مي دادند تا مشكل بر طرف شود.
جهت درمان افسردگي رواني(پسيكوزديرسيو) عصاره ريشه هويج را به ميزان 100 تا 150 گرم در روز تناول نمايند.
وجود انسولين گياهي در هويج اثر كم كننده مقدار قند خون را دارد.
دم كرده يك قاشق قهوه خوري از تخم هويج براي يك فنجان آب جوش ، مقوي ، مدر ، اشتهاآور و خانم ها آن را مصرف كنند قاعده آور است و شير را زياد مي كند.
دم كرده تخم هويج به مقدار يك قاشق قهوه خوري براي يك فنجان آب جوش مقوي و اشتهاآور و قاعده هاي ماهيانه را تسهيل مي كند.
به علت وجود مقادير زياد انواع ويتامين ها اثر مفيدي در بالا بردن مقاومت بدن مقابل بيماري هاي عفوني دارد.
جهت رفع خارش پوست ، كهير و آلرژي مقداري هويج را قبلاً تميز شسته سپس كوبيده خام و نرم آن را بر پوست بماليد و تا بهبودي كامل روزي چند مرتبه تكرار نماييد.
هويج زياد مغذي نيست ولي خنك و اشتها آور و مدر مي باشد. مصرف آن براي افراد چاق توصيه شده . ولي افراد مبتلا به مرض قند از خوردن آن پرهيز شده اند . هويج داراي ويتامين هاي آ و ب و ث مي باشد و يك پيرو ويتامين به نام كاروتن است كه در كبد به ويتامين آ تغيير شكل مي دهد . چون هويج داراي مقدار زيادي آهن مي باشد در كم خوني و اختلالات رشد نيز مصرف آن مفيد است.
جوشانده 30 تا 40 در هزار آن به مقدار 3 فنجان در روز قبل از غذا، در رفع آب آوردن انساج مصرف مي شود. ميوه آن نيز داراي همين خاصيت ولي با اثر قوي تر است. و از اين جهت به صورت دم كرده 10 تا 15 گرم در سه فنجان آب براي مصرف در يك روز به كار مي رود.
عصاره غده زير زميني يا ريشه هويج را جهت ضعف و كاهش نيروي عصبي به مقدار 200 گرم در روز تناول نمايند.
ميوه يا دانه هويج طي بررسي هاي انجام گرفته داراي تركيبي با اثر باز كننده مجراي شرايين قلب است. از اين جهت در رديف داروهاي مفيد در درمان آنژين صدري قرار داده شده است.
براي تغذيه و حفاظت پوست اطراف چشم و شقيقه ها، خصوصاً پوست هاي حساس ، پمادي را كه مايه اصلي آن عصاره روغني هويج و آفتاب گردان، و جوانه گندم و فندق است به كار مي برند.
اگر هويج را پيش از آب گرفتن در آب بجوشانيد، با ماليدن آب آن روي پوست، رنگ پوست را روشن و مشكلات خاص پوست چرب را بر طرف مي سازد.
نسخه جهت و سرفه و گرفتگي صدا: 250 گرم هويج را در يك ليتر آب بپزيد. آسياب كنيد يا از مخلوط كن بگذرانيد. يك قاشق غذاخوري عسل در آن بريزيد. سپس آن را به صورت گرم دو تا سه بار در روز بنوشيد. يكي از اين وعده ها پيش از خواب باشد.
شربت جهت درمان عفونت هاي ريوي: 50 تا 60 گرم عصاره هويج را با دو برابر آن آب پرْ شكر بريزيد. از اين شربت براي درمان عفونت هاي ريوي تناول نماييد.
برگ هاي تازه هويج يا شيره آن را به صورت ضماد و به شكل كمپرس در موارد اولسرهاي سرطان و زخم هاي شديد و سخت بكار مي برند.

اسفناج
Spinacia oleracea L. نام علمي :
Spinach انگليسي:
Chenopdiaceae خانواده غاز پايان:
نام هاي رايج: اسفاناج, اسپاناخ, اسپناج
گياهي از سر دسته تيره اسفناجيان, جزو دو لپه اي هاي بي برگ . داراي ساقه راست و شيار دار, با برگ هاي پهن و مثلثي شكل ,گل هاي آن خوشه اي, سبز رنگ و كوچك, داراي 5 پرچم و 5 كاسبرگ به هم چسبيده است.
اسفناج تازه حاوي مواد آلبومينوئيدي ، مواد چرب، مواد قندي ، لسيتين ، سكرتين، استات دوپتاس, كلروفيل , كاروتن , ساپونين , خصوصاً اكسالت ها مي باشد. در تخم جوانه زده اسفناج و در جوانه هاي آن مقداري آنزيم هاي جنتيوبياز , و سلوبياز و ليكناز يافت مي شود و ماده اي به نام اسپيناسين كه ترشحات مربوط به هاضمه را تحريك مي كند.
اسفناج همچنين داراي ويتامين هاي ( آ, ب, ث, د, كا )نياسين ( ويتامين پ پ) و مواد معدني و املاح مانند آهن، فسفات ، فسفر، ارسنيك، پتاسيم و كلسيم , مس, مواد ازته, كلرور سديم, سلولز, يد، هيدروكربنه فوليك اسيد , اسيد فسفوريك , اكساليك اسيد مي باشد. خواص و اثرات دارويي: طبع اسفناج بر اساس نظر حكماي طب سنتي كمي سرد و تر و تا حدي مي توان گفت كه نه گرم است و نه سرد، بلكه معتدل است.
اسفناج داراي خواص خون افزا, ملين طبع, سريع الهضم و برگرداننده ماده مرض, آنتي پلاگروز , جلا دهنده, مدر, تقويت كننده ترشحات معده و روده و لوزالمعده ( به دليل داشتن سكرتين ) ، افزايش دهنده ترشحات صفرا ، تقويت كننده حركات دودي شكل معده ، تقويت كننده اعصاب، و اسفناج پخته براي رفع سرفه هاي خشك، آسم ،گرفتگي صدا، يبوست، قولنج هاي كبدي، رماتيسم، نقرس و كمي ترشحات شير معمول است. تخم آن جهت درد كبد، درد دل و درد سر نافع است.
برگ آن خنك كننده است و براي كاهش تب و ورم ريه و روده كوچك نافع است . تخم آن ملين، خنك كننده و براي ورم كبد و يرقان مفيد است . اسفناج در موارد رفع سرفه هاي خشك ( اسفناج پخته ) ، آسم، رفع سردرد, دل درد, كمر درد, تب هاي حاد, التهاب و گواتر, رفع تشنگي, تقويت اعصاب ، گرفتگي صدا ، كم خوني دختران جوان، بيماري هاي حاد، بيماري هاي مقاوم پوست، اسكوربوت، يبوست، کمي ترشحات شير ، قولنج هاي كبدي ، نقرس ، رماتيسم ، رفع لاغري ( 2 تا 5 گرم عصاره برگ تازه ) به كار مي رود.
در موارد كم خوني و كمبود ويتامين ث (اسكوربوت) و بيماري هاي مقاوم پوست استفاده مي گردد .
اسفناج رفع تشنگي مي نمايد و سريع الهضم تر از ساير سبزي هاست و براي درد گلو و ورم ملاز يا ورم لهات ( گوشت پاره اي كه از وسط انتهاي كام آويخته است و آن را اوولا نامند ) نافع است و آب تخم آن براي درد ناحيه قلب و درد احشا ( اعضاي داخل شكم ) مفيد است.
دارويي قديمي براي سوءهاضمه است. شيره تازه آن براي جبران كمبود ويتامين ها استفاده مي شود. نسخه: 2 تا 5 گرم از عصاره برگ تازه اسفناج را به عنوان داروي مناسب براي رفع كم خوني مورد استفاده قرار مي دهند.
اسفناج يكي از سبزيجات بسيار مفيد براي مبارزه با سرطان است . اين سبزي خطر احتمال ابتلا به سرطان را پايين مي آورد و در پيشگيري از آن مفيد است.
به علت داشتن منيزيم تا حدودي جلوي پيشرفت سرطان را مي گيرد، محرك كليه ها بوده و كار و فعاليت آن ها را زياد مي كند. و به علت داشتن سكرتين اثر نيرو دهنده بر روي ترشحات معده، روده، لوزالمعده دارد. ترشحات صفرا را افزايش مي دهد. و حركات دودي شكل روده را تقويت مي مي كند.
يكي ديگر از خواص درماني اسفناج در مورد بيماري قند است . افرادي كه بيماري قند دارند ، بايستي در روز دو الي سه مرتبه اسفناج ميل كنند. و يا مقداري اسفناج به صورت چاي ، دم كرده، سپس كمي ليمو ترش به آن اضافه كنند و نيم ساعت قبل از غذا ميل كنند.
در موارد كمبود ويتامين هاي آ ب ث د مصرف مي شود. و به عنوان داروي اعصاب براي كساني كه كارهاي فكري دارند توصيه مي شود.
به علت پورين موجود در اسفناج ، افراد مبتلا به بيماري نقرس بايد از خوردن آن پرهيز كنند. اسفناج به علت آهن و املاح معدني موجود و مقدار بسيار ويتامين (ب ) ، به رشد موها و افرادي كه كم خون هستند و بهترين غذا براي زنان باردار و كساني كه خون زيادي از آن ها دفع گرديده فوق العاده مفيد است . و حتي يكي از سبزيجاتي است كه تقويت كننده و براي كودكان مناسب است .اگر در خانواده افراد سالمند زندگي مي كنند بايستي اسفناج را در غذاي روزانه آن ها جاي دهيد. البته سعي كنيد از اسفناج خام استفاده كنيد (مانند كاهو در سالاد بريزيد) زيرا اين سبزي به قدري لطيف است كه با جوشاندن يا پخت ، خواص آن از بين مي رود. اگر رژيم غذايي داريد مبادا از خوردن اسفناج و تره غافل شويد .
خوب است به اسفناج و تره كمي ليمو ترش تازه بزنيد و با ديگر سبزيجات سالادي مناسب ميل فرماييد. مصرف اسفناج در تغذيه كودكان به عنوان غذاي كامل دوره نقاهت ، رفع كم خوني و كم خوني دختران جوان ، بيماري هاي حاد، بيماري هاي مقاوم پوست، اسكوربوت توصيه شده است. اگر اسفناج را با جوانه ها مخلوط كنيد از آن خواص بسيار خوبي بهره مند مي شويد و مي توانيد آن را در دوران نقاهت بيمار استفاده كنيد .
اسفناج كه از سبزي هاي داراي رنگ سبز تيره , است, همراه با هويج در صدر ليست خوراكي هاي ضد سرطان جاي دارد و طبق تحقيقات دانشمندان در كاهش نرخ ابتلاي به سرطان موثر است, به خصوص در پيش گيري از سرطان كولون, سرطان ركتوم, سرطان معده, سرطان پروستات, و سرطان حنجره و حلق و سرطان مخاط رحم و سرطان گردن و مري و به ويژه سرطان ريه نقش والايي دارد. اسفناج را نبايد براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ هاي صفراوي تجويز كرد، زيرا اكسالات آن كسالت بيماران را تشديد مي كند. براي رفع بند آمدن ادرار هنگامي كه درد شروع مي شود بايد نيم فنجان اسفناج را به همان اندازه مخلوط با روغن بادام شيرين و يا روغن زيتون شده باشد مصرف گرد. آب اسفناج به علت دارا بودن املاح معدني فراوان ، كلروفيل و آهن در تأمين عناصر معدني و ضروري بدن، همچنين سازندگي خون، كمك مؤثر مي نمايد و از آن در رفع كم خوني ها مي توان نتايج درماني گرفت. در تقويت بيماران در دوره نقاهت و در رفع خستگي هاي جسماني و روحي اشخاص مسن و اطفال ، اثرات مفيد ظاهر مي كند. به علت وجود اكسالات ها و فسفات ها, براي بيماران نقرسي و رماتيسمي و ورم روده و معده و سنگ هاي صفراوي ضرر دارد و اسيد اوريك و اوره و ميزان فشار خون را افزايش مي دهد, بنابر اين اسفناج را بايد با دارچين و روغن بادام بپزند و ميل نمايند.



خیار
انگلیسی: Cucumber
.نام علمی: Cucumis sativus L
شرح
خیار گیاهی است علفی یک ساله, دارای ساقه خوابیده و برگ‌های بزرگ است. بوته خیار , پیچک دار, با گل‌های زرد و دو نوع نر و ماده, واقع روی یک پایه و میوه سبز رنگ و دارای انواع متعددی است.
ترکیبات شیمیایی
خیار دارای مواد ازته و هیدروکربنه و مواد گوگردی و کمی چربی , دارای املاحی از قبیل منگنز, کربنات کلسیم, سلولز است. در روغن دانه خیار که رنگ آن زرد روشن با طعمی شبیه به طعم روغن زیتون است , اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک, اسید پالمیتیک و اسیدهای اشباع نشده مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک وجود دارد.
خواص و اثرات دارویی
طبع خیار سرد و تر(مرطوب) است. خیار داری خواص مدر، نرم کننده و ملین، مسهل، دافع کرم کدو، ضد تشویش و دلهره، ضد بی خوابی، ضد ناراحتی‌های عصبی، مسکن حرارت و تشنگی است.
تخم خیار خواب آور، آرام بخش، زرداب آور, مدر بول, ضد کرم ملایم, تصفیه کننده خون, حل کننده اورات‌ها و اسید اوریک و جلا دهنده‌است.
خیار در موارد ناراحتی‌های جلدی، دفع سموم و چربی‌های مضر، درمان دردهای کلیه، نقرس، باد مفاصل، رماتیسم، رفع چاقی و فشار خون، تب‌های عفونی و شدید ، التهاب‌های درونی ، سنگ‌های کلیه و مثانه, تب‌های صفراوی, یرقان زرد , رفع التهاب جگر و معده به کار می‌رود.
خیار برای بیماران مبتلا به دیابت و یرقان خوب است و باعث تقویت کبد و رفع تشنگی می‌نماید و برای خرد کردن سنگ‌های کلیه و مثانه مؤثر می‌باشد . خیار را می‌توان در موارد سوزش ادرار به کار برد.
خیار را بعنوان مدر و برای رفع تب‌های صفراوی و یرقان بکار می‌برند مخصوصاً موقعی که خیار زرد شده و رسیده باشد در این صورت مزه اش ترش می‌باشد و خاصیت زرداب در آن بیشتر است. تخم خیار مدر است و برای اورام کبد خوب است و در فرمول چهاردانه خنک (چهار تخم)[۱] وارد است. آب خیار بطور مالیدنی و برای رفع خارش بکار میرود. مواد غذایی خیار خیلی کم است و سلولز زیاد دارد. خیار را بطور سالاد قبل از غذا میل می‌نمایند. پوست خیار ویتامین c دارد خیارهای تازه و لطیف را بدون اینکه پوست بکنید به قطعاتی که برای ماشین آب میوه گیری مناسب است درآورید و با کمک رنده‌های معمولی آن را رنده کنید آبش را بگیرید آب خیار بی مزه‌است. آب خیار را می‌توانید با آب سیب و هویج و کرفس بخورید سال هاست آب خیار را در معالجهٔ کلیه مصرف میکنند زیرا کلیه‌ها را شستشو می‌دهد و نیز در رژیم لاغری و تخلیه آن مصرف میشود خیار دارای ویتامین‌های آ و ب و ث و کلروفیل و ده نوع املاح معدنی است. خیاری که زیاد آب داشته باشد چندان غذاییت ندارد ولی با داشتن سلولز زیاد برای رفع یبوست مفید است.
آب خیار سبز را برای اکثر تب‌های عفونی و شدید و التهاب‌های درونی مصرف می‌نمایند.
برای مبتلایان به یرقان جوشانده پوست خیار برای چند روز نافع می‌باشد.
خوردن ۱۰ گرم پوست خشک شده خیار سبز ، زایمان را آسان می‌کند، ولی زنان حامله قبل از درد زایمان از مصرف آن باید خودداری نمایند.
اگر ۲تا ۴ گرم میخک را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیار بخیسانند و آن را بعد از صاف کردن با عسل تناول نمایند باعث شادابی و تقویت کبد خواهد شد.
مالیدن پوست خیار بر روی لکه‌های صورت مفید است.
خیار سرشار از ویتامین ث است خاصیت غذایی آن کم و خیلی خنک و شدیدترین عطش‌ها را آناً فرو می‌نشاند و خواب آور است . اگر خیار خیلی رسیده و زرد شده باشد خوردن آن تولید دل درد می‌کند همچنین کسانی که طبع صفراوی و دموی دارند این خیار به آن‌ها نمی‌سازد و باعث تحریک دل درد می‌شود .برای هضم بهتر خیار باید آن را با روغن زیتون و کمی سرکه و بهتر است با آبلیمو و نمک به صورت سالاد در آورده و مصرف نمایند.
یک قاشق غذا خوری پودر تخم خیار را در یک استکان آب معمولی حل کرده به عنوان داروی خواب آور و آرام بخش هر شب قبل از خواب تناول نمایند.
آب خیار دارای اثر حل کننده و دفع اسید اوریک، تصفیه کننده خون و ضد سم دارد. طعم ناپسند دارد. اثرات درمانی بسیار خوبی در رفع ناراحتی‌های جلدی و تأمین شادابیت پوست بدن در استعمال خارجی دارد.
جهت رفع خارش پوست مقداری خیار را خوب شسته پوست آن را بگیرند و سپس باقیمانده آن را نرم کوبیده به صورت ضماد بر پوست قرار دهند و تا تسکین خارش روزی چند مرتبه ادامه دهند.
به عنوان آرام بخش، ضد تشویش و دلهره، ضد ناراحتی‌های عصبی و ضد بی خوابی تخم خیار را نرم کوبیده بالغان هر وعده حداکثر ۵ گرم(یک قاشق غذا خوری) تناول نمایند. برای درمان بی خوابی فقط شب‌ها یک یا دو قاشق چای خوری با کمی شکر تناول نمایند.
توجه : خوردن خیار با پوست , مخصوصاً اگر تر و تازه نباشد, دیر هضم بوده و باد معده و قولنج ایجاد می‌کند, برای معده‌های ضعیف و سوءهاضمه ضرر دارد و جهت دفع ضرر باید با عسل یا مویز یا رازیانه خورد.


خواص درماني و غذايي گوجه ‌فرنگى


گوجه ‌فرنگى ابتدا به ‌عنوان گياه زينتى در باغچه ‌ها مورد استفاده قرار گرفت و به نام سيب طلايى يا سيب عشق معروف شد. مصرف گوجه ‌فرنگى به‌ عنوان نوعى سبزى از قرن نوزدهم ميلادى به بعد شروع شد و بعد از جنگ جهانى اول به ‌تدريج بر مصرف آن اضافه شد، ‌طورى که امروزه به صورت خام و پخته يا به ‌صورت سس و رب موارد استعمال زيادى دارد.

تركيبات شيميايي
بررسي تركيبات و مواد موجود در گوجه فرنگي نشان مي دهد كه درميوه ي گوجه فرنگي رسيده، گلوكز، فروكتوز، ساكاروز و تقريبا تمام آمينواسيدهاي اصلي به استثناي ترپتوفان وجود دارد.
اسيد آلي اصلي و عمده ي موجود در گوجه فرنگي، اسيد سيتريك است. اسيديته ي ميوه به تدريج از مرحله ي سبزي به طرف قرمز شدن افزايش مي يابد و حداكثر آن، موقعي است كه قرمز شدن و رنگ عوض كردن آن آغاز مي گردد و پس از آن رو به كاهش مي گذارد. ماده ي رنگي اصلي و عمده ي گوجه فرنگي كاروتنوئيد، بتاكاروتن و ليكوپن مي باشد. حداكثر مقدار كاروتنوئيدها در حالتي است كه گوجه فرنگي در زير تابش مستقيم نور رشد مي كند.

خواص و كاربرد :
ميوه ي نارس گوجه فرنگي سمي است و بايد از خوردن آن پرهيز كرد. به علاوه خوردن برگ آن که به عنوان دارو در مواردي تجويزمي شود، بايد در حد اعتدال و به مقدار مجاز و محدود، در حدي كه پزشك تعيين كرده مصرف شود، زيرا برگ آن هم سمي است.
- در چين از جوشانده ي ريشه، شاخه ها و برگ هاي مسن گوجه فرنگي براي رفع دندان درد استفاده مي کنند و خود گياه نيز خاصيت حشره كش دارد .
ماده‌اي سمّي به نام سولانين در گوجه‌فرنگي سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسموميت مي‌شود و دل پيچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ايجاد را مي‌ کند.
- در هند و چين از ميوه ي گوجه فرنگي به عنوان ملين استفاده مي شود و براي تقويت مسلولين(مبتلايان به بيماري سل )، تب هاي حصبه اي، رفع ورم ملتحمه ي چشم، آماس گوش(اوتيت) و دفع سنگ كليه تجويز مي شود.
- در اندونزي از گرد برگ هاي خشك كوبيده ي گوجه فرنگي، براي رفع آفتاب سوختگي پوست و صورت استفاده مي شود. از پاشيدن آب دم كرده ي برگ گوجه فرنگي، براي دفع آفت كلم به نام كاترپيلار نتيجه خوبي گرفته شده است.
- مصرف گوجه ‌فرنگي براي مبتلايان به درد مفاصل تجويز شده است و براي مبتلايان به نقرس و روماتيسم مفيد است.

- گوجه ‌فرنگي، خنک و اشتها ‌آور است و آب آن براي رشد و نمو بهتر طفل موثر مي ‌باشد.
- گوجه فرنگي به علّت دارا بودن ويتامين‌هاي A ، B، C، K و مواد معدني مانند کلسيم ، فسفر و آهن در تأمين انرژي و تقويت بدن نقش موثري ايفاء مي ‌کند.
گوجه ‌فرنگي يکي از مهم ترين منابع ويتامين A مي ‌باشد. لذا در تقويت بينايي، تقويت و سلامتي پوست و مخاط‌ ها (دهان و بيني) رشد و نمو استخوان‌ها ضروري است.
- گوجه ‌فرنگي سرشار از ويتامين‌هاي B1 و B2 مي ‌باشد؛ از اين جهت در تسکين دردهاي عصبي، رفع بي ‌اشتهايي، و درمان يبوست ، نقصان ترشح شير مادر و تورم‌ دهان تجويز مي ‌شود.
- گوجه ‌فرنگي، بدن را در برابر امراض و بيماري‌هاي عفوني حفظ مي‌ کند.
- مصرف گوجه ‌فرنگي نيرو و نشاط مي ‌بخشد و پوست و دانه‌هاي آن به هضم غذا کمک مي ‌کند و روده‌ها را پاک مي ‌نمايد.
- آب گوجه ‌فرنگي ادرار‌آور مفيدي است.
- براي تميز کردن خون بايد از آب گوجه فرنگي و کرفس به نسبت مساوي و به مقدار 3 فنجان در روز، قبل از غذا و به مدت 3 هفته استفاده کرد.
- گوجه ‌فرنگي هضم مواد نشاسته‌اي را آسان مي ‌کند و به همين جهت از آن سس درست کرده و با حبوبات پخته مصرف مي ‌کنند.
- مصرف گوجه ‌فرنگي براي اشخاصي که مبتلا به سنگ کليه و مثانه و کبد هستند، تجويز شده است.
- گوجه ‌فرنگي بعد از ليموترش بيش از ساير ميوه‌ها ويتامين C دارد و مقدار زيادي فسفر، آهن، سيليس و کلسيم دارد.
- گوجه فرنگي گرچه داراي اسيد سيتريک است، اما بدن را قليايي مي‌‌کند.
- بوي برگ ‌هاي گوجه ‌فرنگي، زنبورهاي خرمايي را ناراحت مي‌ کند، لذا مي ‌توان بوته‌ ي گوجه ‌فرنگي را در باغ‌ها و بوستان‌ها کاشت تا از گزند زنبورها در امان باشند.
- اگر در محل مورچه ‌ها چند عدد برگ گوجه ‌فرنگي بگذاريد، بوي اين گياه مورچه ‌ها را فراري مي ‌دهد.
- براي تميز کردن لکه ي جوهر بر روي لباس، يک تکه پنبه را در آب گوجه فرنگي فرو برده و روي لکه ي جوهر بماليد. سپس آن را بشوييد.

- اگر پوست شما کک و مک دارد، هر روز آن را با آب گوجه فرنگي تميز کنيد. کم کم کک و مک ‌ها را از بين مي ‌برد.
- براي جلوگيري از مزاحمت حشرات مي ‌توانيد برگ ‌هاي گوجه ‌فرنگي را به بند بکشيد و آن ‌را در اطاق خود بياويزيد، با اين کار حشرات فرار مي ‌کنند.
- سالاد کاهو و گوجه ‌فرنگي درمان کننده ي امراض عصبي هستند.
خوردن گوجه ‌فرنگي، براي بعضي بيماراني که دچار حساسيت يا آلرژي (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم، کهير و...) هستند، ضرر دارد.

تذکرات:
1- گوجه ‌فرنگي نارس و کال هضمش سنگين است، لذا خوردن آن باعث دل درد مي ‌شود.
2- سرخ کردن زياد گوجه فرنگي در روغن باعث سنگيني هضم آن مي ‌شود و روي آتش کباب کردن آن مناسب است.
2- ماده‌اي سمّي به نام سولانين در گوجه‌فرنگي سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسموميت مي‌شود و دل پيچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ايجاد را مي‌ کند.
4- خوردن گوجه ‌فرنگي، براي بعضي بيماراني که دچار حساسيت يا آلرژي (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم ، کهير و...) هستند، ضرر دارد.



منابع:

1.
  • معارف‌ گياهي‌، 7 مجلد، حسين‌ مير حيدر
    2. گياهان‌ دارويي‌، 5 مجلد، دكتر علي‌ زرگري‌
    3. اعجاز خوراكيها، دكتر غياث‌الدين‌ جزايري‌ 8
    4. اسرار گياهان‌، انان‌ دگلو، نسرين‌ ياوري‌


به ياد آرزوهايي كه مي ميرند سكوتي مي كنم سنگين تر از فرياد
موضوع جدید ارسال پست

بازگشت به “انجمن سلامتی”